• NL
  • EN
06 – 233 431 36
Heeft u een vraag?

Norg & Omgeving

Boek een vakantiehuis in Norg en ontdek Drenthe!

Op afstand lijkt het alsof de hoge bomen van de Brink het eeuwenoude kerkje van Norg proberen te verstoppen. Dichterbij gekomen ziet u plotseling de wieken van de molen. Twee molens blijkt later. De weg kronkelt het dorp binnen langs grote, oude boerderijen met enorme rieten daken. Hier zal het u weinig moeite kosten om terug te dromen naar een tijd waarin het leven zich in een veel lager tempo afspeelde.

Norg

Het maakt niet uit via welke kant je Norg binnenkomt, eerst kom je door het bos. Vanuit Assen is dit het Norgerholt. Dit is één van de oudste oerbossen van Nederland. Vanuit Roden bereik je Norg via de Langeloërduinen en vanuit Donderen langs de Oosterduinen. En dan is daar Norg met haar mooie brinken, 2 molens en eeuwenoude Margarethakerk.

Norg is een gezellig en levendig dorp waar o.a. fiets en paard evenementen worden gehouden, start Fietsvierdaagse, kunstprojecten: Peergroup, Follies en in de zomer de feestvierdaagse met iedere avond op 1 van de brinken een muziekband.

Leuke en interessante uitstapjes/activiteiten vanuit uw vakantiehuis

Vanuit Norg is het 12km naar het centrum van Assen en 20km naar het centrum van Groningen. Leuke gezellige steden met ieder een museum, oude historische panden, gezellige terrassen/restaurants en leuke winkeltjes.

Beleef Norg en omgeving

Het landschap rond Norg wordt gevormd door essen, beekdalen, bossen en heidevelden. Veel gebruiken van vroeger, zoals maaien, hooien en beweiden, worden hier nog steeds voortgezet. Op de essen wordt graan verbouwd. Tot het Norger Esdorpenlandschap horen onder andere het Norgerholt en het Tonckensbos.

Tussen Norg, Peest en Donderen ligt het Noordsche Veld, waar u zich op de grote stille heide van vroeger waant. Schotse Hooglanders en een fraaie kudde landgeiten hebben de taak van de schaapskudde overgenomen. Ze zorgen voor een ouderwets heideveld, waar adders, hagedissen en vogels zoals wulpen en roodborsttapuiten zich thuis voelen.

Het Noordsche Veld is archeologisch van internationaal belang. U vindt er, aan de weg tussen Peest en Zeijen, een hunebed en tal van grafheuvels en oude akkercomplexen, de zogeheten celtic fields.

Ook bij Westervelde, een prachtig oud dorpje, kunt u een hunebed bekijken. Zuidvelde is een aantrekkelijk klein brinkdorpje met mooie boerderijen.

In Veenhuizen vindt u in het Gevangenismuseum een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het gevangeniswezen en de ontwikkeling van dit bijzondere dorp, de bedelaarskolonie en de Rijkswerkinrichtingen.

Op de grens van Drenthe en Friesland ligt tussen Veenhuizen en Appelscha het natuurgebied Fochteloërveen. Dit uitgestrekte hoogveenreservaat is uniek voor Noordwest-Europa.